KARDEŞ KIRGIZ HEYETİ İZNİK’TE
Kırgız cumhuriyeti Antalya başkonsolosu sn Rüstam koşonov ve heyeti ile ilçemizde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdikleri ziyaretlerini 7 mayıs pazar 2023 tarihinde yaptılar. İznik’in fethine ve Selçuklu devletinin merkezinin kurulmasına katkı s
KARDEŞ KIRGIZ HEYETİ İZNİK’TE
Kırgız cumhuriyeti Antalya başkonsolosu sn Rüstam koşonov ve heyeti ile ilçemizde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdikleri ziyaretlerini 7 mayıs pazar 2023 tarihinde yaptılar. İznik’in fethine ve Selçuklu devletinin merkezinin kurulmasına katkı sağlayan Kırgızlar hürmetine sultan Orhan gazi tarafından yaptırılmış Türklerin birlik ve beraberliğinin güzel bir örneği olarak İznik’in fethinde yer alan ve şehit düşen Kırgız Türklerinin anısına Orhan gazi tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında kır kızlar türbesi de denir.
Konuyla ilgili bilgi sunan Kırgız eli kültür ve dayanışma derneği başkanı Av. Bülent Aras” 1331 yılında Orhan gazi tarafından yaptırılan İznik kalesi fethi sırasında vefat eden içinde yedi büyük ve bir de erkek çocuk lahdi (bala) vardır. Geleneksel hale getirilen ve İznik’te bulunan Kırgızlar türbesi için her yıl ziyaret ederiz” diye bilgi sundu.
Kırgız cumhuriyeti Antalya başkonsolosu sn. Rüstam koşonov bu yıl benim ilk gelişim Antalya’dan 3 dernek geldik bizlerin ataları ve babalarımız fetih sırasında burada bulundular.
Türk ve Kırgız kardeştirler birlikte savaşarak beraberce ilçenin kurtuluşunu gerçekleştirdik.
İki ülke kardeştir birlik beraberlik içerisinde yer aldık bizlere yardımcı olan İznik belediye başkanı sn. kağan Mehmet ustaya ve belediye ekiplerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Kırgız kadınlar derneği 30 kişilik gurup ile katılım sağlarken Kırgız İstanbul Derneği ile 150 kişilik gurup ile gelen sabır Turdukoca bizlerde 2011 yılından bu yana bu ziyaretlerimiz yapıyoruz İznik güzel bir yer görülmeye ve gezil meye değer yardımcı olanlara teşekkür ediyoruz dedi.
Türbe kuzey-güney doğrultusunda, yaklaşık eş boyutlu ve kare planlı iki mekândan oluşmaktadır. Bu iki mekânı birbirine ortak duvarın ortasındaki profili kapı bağlar.
Güney mekânı kubbe ile örtülüdür. Bazı bölmelerin yapımında, Bizans Dönemi’nden kalma parçalar kullanılmıştır. Kubbeli mekânın üstlük pencerelerinin kenarlarında ve kubbede kalem işi süslemeler vardır.
Birkaç kez elden geçmiş ve değişik duvar sitili gösteren eyvan kısmının orijinal bölümleri kaba yontulu üç sıra taşla örülmüştür