Türkoğlu’ndan “KOSAB” sorusu

Vekil Türkoğlu’ndan Soru Önergesi… İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu geçtiğimiz günlerde Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) içinde kamulaştırılan alanda bulunan ve yıllardır orada faaliyet gösteren küçük esnafın yerlerinden çıkarılmaya çalı

Ekonomi Yayın: 07 Aralık 2023 - Perşembe - Güncelleme: 07.12.2023 02:39:00
Editör - Süleyman bilir
Okuma Süresi: 6 dk.
262 okunma
Google News

Türkoğlu’ndan “KOSAB” sorusu

Vekil Türkoğlu’ndan Soru Önergesi… İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu geçtiğimiz günlerde Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) içinde kamulaştırılan alanda bulunan ve yıllardır orada faaliyet gösteren küçük esnafın yerlerinden çıkarılmaya çalışılarak mağdur edilmesine yönelik TBMM’ye soru önergesi verdi.

KOSAB yönetimi 2020 yılında sanayi bölgesindeki arazilerin bir bölümünü üzerindeki iş yerleriyle birlikte kamulaştırma kararı almıştı. Ardından yönetim kurulu, kararı Sanayi Bakanlığı’na sunmuş ve “olur” raporu almıştı. Ardından Bursa Valiliği Yatırım İzleme kanalı ile kamulaştırma yapılmıştı. Ancak bu kamulaştırmanın sonucunda o bölgede dükkanları bulunan küçük esnaf yerinden edilmeye çalışılıyor. İş yerlerinin ellerinden alındığını söyleyen esnaf elektriklerinin kesildiğini, dükkanlarına değerinin çok altında değer biçildiğini ve bu karara karşı açtıkları davaları kaybettiklerini ifade etti. Bu duruma kayıtsız kalmayan vekil Türkoğlu KOSAB’da bulunan esnafın bu sorununu verdiği soru önergesiyle meclise taşıdı. Vekil Türkoğlu verdiği soru önergesinde;

Bursa’nın Kestel ilçesinde bulunan Kestel Organize Sanayi Bölgesi(KOSAB) yönetimi, 6 Ekim 2020 tarihinde, sanayi bölgesindeki arazilerin bir bölümünü, üzerinde iş yerleriyle birlikte kamulaştırma kararı alıyor. KOSAB Yönetimi, pandemi süreci içinde yaptığı genel kurul ile aldığı kararı Sanayi Bakanlığına sunuyor ve üç ay gibi kısa bir sürede olur alıyor. Bursa Valiliği de Yatırım İzleme Birimi kanalıyla kamulaştırma kararını tahliye tebligatlarıyla hemen işleme koyuyor. KOSAB’ın içinde kamulaştırılan alanda dükkânları bulunan, yıllardır bu dükkanlardan geçimini sağlayan küçük esnaf beklenmedik bir anda büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyor. Açtıkları davalar, aleyhlerine sonuçlanan esnaflar son olarak İstinaf Mahkemesine başvuruyor, ancak sonuç beklenmeden tahliyeler işleme konuyor.

Bu bağlamda;

SORU1-Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2, 3, 5 ve 6 parseldeki, özel mülkiyete ait toplam 2 bin 648 metrekare büyüklüğünde olan ve Kestel Organize Sanayi Bölgesi(KOSAB) talebiyle, “kamu yararı” gerekçe gösterilerek istimlak edilen arsalarda, yöre halkının yararına ne tür bir tesis yapılması planlanıyor?

SORU 2-Bakanlığınızın kamu yararına olur vermesi, ilgili arsalarda yapılan resmi bir tespite veya bu doğrultuda hazırlanan bir rapora dayanmakta mıdır?

SORU 3- Bölgenin hastane, okul, sağlık ocağı veya halk eğitim merkezi gibi ihtiyacım karşılayacak ,belirgin kamu yararı içeren, önceden hazırlanmış somut bir proje mevcut mudur?

SORU 4- KOSAB yönetiminin kamulaştırma isteğinin gerekçesi olarak gösterdiği “OSB faaliyetlerini devam ettirebilmek” olduğuna göre, Bakanlığınızın tespit ettiği, söz konusu istimlak edilmiş işyerlerinin OSB’nin faaliyetlerini engellediğine ilişkin somut bir rapor ya da veri bulunuyor mu?

SORU5-Halen bünyesinde 75 fabrika bulunan, KOSAB’ın, kamulaştırılan bu yerlerde yeni iş yerleri açmak amacıyla hazırladığı farklı bir ticari proje söz konusu mudur?

SORU 6- KOSAB tarafından 06.10.2020 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısının; Covid-19 nedeni ile ülkemizde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kongrelerin yapılmamasına ilişkin yasaklar

Kapsamında olup olmadığı araştırılmış mıdır? Kongrede yeterli sayıya ulaşılıp ulaşılmadığı, mağduriyetlere neden olan kararların, usule uygun alınıp alınmadığı denetlenmiş midir?

SORU 7- İlgili parsellerdeki 9 küçük esnafın 50 yıldır kullandığı tapulu ve ruhsatlı yerlerine ödenen istimlak bedelleri, günün rayiç değerlerini karşılamakta mıdır? 7 dükkân için toplam 6 milyon lira ödendiği, bu yerlerin gerçek değerinin 40 milyonun üzerinde olduğu doğru mudur?” ifadelerini kullandı.

Esnaftan CİMER’e Şikâyet

Ayrıca söz konusu bölgede bulunan dükkânının elektriği kesilen ve oradan çıkartılmak istenen bir esnaflardan biri olan Ahmet Şefik, Cimer’e yaptığı şikâyette “Sayın Cumhurbaşkanım, 50 senelik işletmemin elektriğini kestiler. 27 Kasım 2023 tarihi itibariyle başıma gelen ve komşularımızın da başına gelen haksızlığı açıklamak istiyorum. Ben Bursa/Kestel ilçesinde yaşıyorum. Bursa’nın Kestel ilçesi sınırlarında bulunan işletmem geçtiğimiz pazartesi gününe kadar 50 senedir faaliyetteydi. Sanayi Bölgesi 06.10.2020 tarihinde pandemi yasakları var iken aldığı yönetim kurulu kararı ile işletmemi kamulaştırmaya konu edecek karar almıştır. Sanayi Bakanlığı’na 18.02.2021 tarihinde 2306207/16 sayılı kamu yararı kararı almıştır. Süreç 2942 sayılı kamulaştırma kanununun Bursa Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı eliyle devam etmiştir. Gelinen noktada 50 yıllık baba yadigârı işletmem yerine yeni bir alan gösterilmeden “kümes parasına” elimden alınmıştır. KOSAB yönetimi pandemi döneminde millet can derdindeyken aldığı kararla malıma çökmüştür. Sanayi Bakanlığı’nı da yanıltarak şahsi menfaatleri için bu yönteme başvurmuştur. Kamu yararı kararının mesnetsiz ve gayri hukuki olduğunu ve iptal edilmesini istiyoruz. Toplamda 2 bin 648 metrekare arsa üzerinde 10 adet dükkân var ve 80 kişi mağdurdur” dedi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.